1942

1-15 Eylül 1942: Stalingrad (Bekle Beni Döneceğim)

1 Eylül 1942 3 yıl önce bugün Alman birlikleri Polonya’yı işgal ettiğinde 2. Dünya Savaşı başlamıştı.  3 yıl sonra Faşistler Avrupa’ya, Asya ve Afrika’ya yayılıyor. Nazi egemenliği Avrupa’da artık Atlantik Okyanusu’nun Fransız kıyılarından doğuda Volga nehrine, kuzey Norveç’teki Kuzey Kutup Dairesi’nden İtalyan egemenliğindeki Libya’ya kadar uzanıyor. Geçtiğimiz yıl, Japonya ve ABD’nin bu “dünya savaşına” katılmasıyla çatışma tüm dünyaya yayıldı.

Libya’da tuzağa düşürülen bir Alman Tiger tankı

Kafkasya’daki baş döndürücü Alman zaferinden etkilenen Hitler, Stalingrad’ın hemen düşmesini beklemekle kalmıyor şimdi Wehrmacht’ın İran’ı Basra Körfezi’ne kadar işgal etmesinden bahsediyor. SSCB’de yeni Alman kazanımlarıyla Wehrmacht’ın kıskaçları, güneyinde Kafkas petrol sahaları olan Stalingrad şehrinde yaklaşıyor.

2 Eylül 1942 İngilizlerin Alman hatlarının gerisinde “kazara” kaybettiği ve sözde İngiliz savunmalarındaki geçitleri gösteren yanlış haritalar panzerleri tuzağa düşürmek için kullanılıyor. Mısır’daki müttefik birlikler, saldırıya uğradıklarında Almanları tuzağa düşürmek için Mihver hatlarını –tıpkı sahte haritadaki gibi- kasıtlı olarak zayıf bir konumda konuşlandırıyor. Mısır’daki yeni Alman saldırısı neredeyse anında batağa saplandı, tanklar sahte haritalarda gizlenen İngiliz mayın tarlalarına saplandı ve RAF tarafından bombalandı.

3 Eylül 1942 ABD hava kuvvetleri Solomon adları üzerinde gökyüzüne hükmediyor: Geçen hafta, ABD Donanması Japonlarla savaştı, dalgıç bombardıman uçakları adalarda savaşan güçleri ikmal etmeye çalışan birlik konvoyunu harap etti. Yeni “Tokyo Darbesi” Japon Donanmasının zayıflığını gösteriyor. Japonlar, Amerikalı

Chaim Rumkowski

bombardıman uçakları tarafından fark edilmeden savaş gemilerini kullanarak Solomon Adaları’ndaki savaşa binlerce yeni asker çıkarmayı başarıyor.

İngiliz General Montgomery, Almanları Mısır çöllerine çekmeyi ve bir Pirus zaferini göze almayı reddediyor. Rommel şikâyet ediyor: “Domuz saldırmıyor!”. Alam el Halfa’da 4 gün boyunca Müttefik savunmalarını kırmaya çalıştıktan sonra Rommel, Mısır’daki Mihver saldırısını bırakıyor. Wehrmacht ve İtalyanlar batıya çekiliyor.

5 Eylül 1942 Lodz şehri Ghetto’sunun Yahudi konseyinin başkanı Chaim Rumkowski, Nazi işgalciler tarafından imha kamplarına sürgün edilmek üzere 20.000 Yahudiyi toplanması için emir aldı. Rumkowski, Yahudi suçluları ve kendisini eleştirmenleri ölüm kamplarına göndererek Almanları şimdiye kadar yatıştırmayı başarmıştı. Şimdi ise Naziler gettodaki tüm çocuklarının, yaşlılarının, hastaların ve sakatların “doğuya gönderilmesini” talep ediyor. Rumkowski, Lodz gettosunu acımasızca yönetiyor, tutuklu Yahudileri Almanlara hizmet etmek için işbirliğine ve fabrikada çalışmaya zorluyor, Nazilerin “faydalı” Yahudileri bağışlayacağına inanıyor. Łódź gettosundaki kalabalık slogan atıyor: “Çocukların yalnız gitmesine izin vermeyeceğiz. Hepimiz gideceğiz. Rumkowski şunu savunuyor: “Kurtarılabilecek kısım, verilmesi gereken kısımdan çok daha büyük!”. Rumkowski, getto sakinlerinin çoğunu kurtarmak için Nazilerle pazarlık yaptığını iddia ediyor: “Bu zor ve kanlı operasyonu gerçekleştirmeliyim – bedeni kurtarmak için uzuvlarımı kesmeliyim. Çocukları almalıyım çünkü aksi halde başkaları da alınabilir.” Chaim Rumkowski, Łód of’daki Yahudi sakinlere şunu duyuruyor: “Gettoyu ağır bir darbe vurdu. Sahip olduğumuz en iyi şeyi – çocuklar ve yaşlıları bana verin! Babalar ve anneler: Bana çocuklarını ver!”[1]

Stalingrad’da karşı saldırı için güçleri bir araya getirmeye çılgına dönen Kızıl Ordu birimleri kaos içinde kıvranıyor. Stalin’in ısrarlı talebi üzerine Kızıl Ordu, Stalingrad’a yaklaşan Almanlara umutsuz bir karşı saldırı başlatıyor: “Gecikme bile suç olarak görülüyor”. Bazı Rus gönüllü milis birlikleri silahları gelmeden cepheye gönderilmiş durumda üstelik birliklerin yeterli topçu desteğine sahip olduğunu söylemek zor.

6 Eylül 1942 Kızıl Ordu’nun Stalingrad’ı savunmak için gerçekleştirdiği karşı saldırı Almanlar tarafından saatler içinde ezildi.  120 Kızıl Ordu tankının 30’u düşmanı görmeden Luftwaffe tarafından yok edildi.

Papua Yeni Gine’deki Japon ilerlemesi, Avustralya anakarasının işgali tehdidini ortaya çıkarıyor. Avustralyalılar, sinema ve köpek yarışlarını ziyaret etmek gibi “eğlenceyi ve oyunları” kısmaları konusunda uyarılıyor. Avustralya hükümeti yeni kemer sıkma önlemlerini açıkladı: eğlenceler, lüks yemekler, alkol ve sigara içilmesinin tümü, büyük ölçüde artan savaş harcamalarını finanse etmek için ağır bir şekilde vergilendirilecek.

Wehrmacht

7 Eylül 1942 Kafkasya’daki gecikmelerden dolayı Wehrmacht Genelkurmay Başkanlığı’nı suçlayan Hitler öfkeli… Güneydeki Sovyet petrol sahalarına doğru Alman hareketi Kafkas Dağları’nda durdu: Hayati birlikler Stalingrad’a yönlendirildi

 Stalingrad fotoğrafları

 

8 Eylül 1942 Alman General Walter Warlimont, Hitler “ateşli nefreti yüzünden kaybetti, ölümcül kumarı sona erdi: Rusya bu yıl yenilmeyecek.”

Papua Yeni Gine’nin bataklık ormanı, acımasız yakın çatışmalara yol açıyor; Japonlara karşı ağır silahları olmayan Avustralyalılar, tankları pusuya düşürmek ve el bombalarıyla onları etkisiz hale getirmek için gizlice ilerliyor. Japonlar, Milne Körfezi’nde yalnızca küçük bir garnizonla karşılaşacaklarını umuyorlardı, ancak İngiliz kod kırıcılarının Japon şifrelerini kırmasıyla önceden uyarılan Avustralyalılar, sayıları 4-1’i aşan saldırganları ezdiler. Avustralyalılar Milne Körfezi limanında işgalcilere karşı ilk zaferlerini kazandıkça Japon birlikleri Papua’nın güney kıyısından geri çekildi.

Avustralyalı asker: “Canlanan bir adam yaralı bir Japon’a yardım etmek için koştu. O andan itibaren tek iyi Japon ölü olandı. Papua Yeni Gine’deki Avustralyalı birlikler tarafından ezildi, Japon katliamı mahkûmlarını ve sivil rehineleri azalttı. 36 Avustralyalı ve 59 Papualı öldürüldü, kadınlara tecavüz edildi, erkekler sakat bırakıldı.

Avustralya askerleri Papua Yeni Gine‘de

9 Eylül 1942 SSCB’den Hitler için bazı güzel haberler geliyor. General Paulus şöyle bildiriyor: “Tüm Stalingrad birkaç gün içinde ele geçirilecek.” Wehrmacht yavaş yavaş Stalingrad’a girmeye çalışıyor; Alman bombardımanı şehrin sokaklarını moloza boğdu ve Stalingrad sokak çatışmaları için ideal bir alan haline geldi.

ABD Başkanı, ABD’nin “tüm zamanların en zorlu savaşında” olduğunu söyledikten sonra Kongre’den Amerikalıların gelirlerini korumak için derhal harekete geçmesini istiyor. Roosevelt, gıda fiyatları yükseldikçe ve ABD enflasyonu % 15’e yükseldikçe bir “yaşam maliyeti” krizi oluşacağı konusunda Kongre’yi uyarıyor. Ayrıca kişisel geliri yılda 25.000 $ üstü Amerikalıların vergilerinin artırılmasını ve fiyatların Kongre tarafından dondurulmasını istiyor.[2]

Japon denizaltı uçağı havalanırken

ABD şimdiye kadar ilk kez düşman uçakları tarafından bombalanıyor: Bir denizaltından fırlatılan bir Japon savaş uçağı, Oregon’un batı eyaletinde orman yangını başlatmak için yangın bombaları atıyor. Hawaii ve Alaska’daki Amerikan topraklarının her ikisi de Japon uçakları tarafından bombalanmıştı ancak bu Amerika’ya yapılan ilk hava saldırısı.

10 Eylül 1942 Fransız sömürge hükümetinin tarafsız kalacağına dair sözlere rağmen Madagaskar’da, İngiliz ve Güney Afrika güçleri başkent Tananarive’ye yürüyor. İngiliz birlikleri, Madagaskar’da askeri bir işgali yönetiyor: İngiltere, Vichy Fransız kolonisinin Japon veya Alman denizaltıları için bir deniz üssü olabileceğinden korkuyor.

11 Eylül 1942 Oregon’da orman yangınları başlatma girişimleri başarısız oldu. Şans eseri, ABD Orman Korucuları, Oregon’u ıslatan son yağmurların yardım ettiği Japon yangın bombalarını çabucak tespit edip söndürdü.

Kızıl Ordu, Almanları Stalingrad’dan geri püskürtmeyi başaramadı; Wehrmacht şimdi şehre doğru ilerliyor.

12 Eylül 1942 Kızıl Ordu taktikleri Wehrmacht’a zarar veremiyor. Stalingrad’daki bir Alman tank komutanı: “Rus zırhlıları bize bir tepenin üzerinden saldırdı, tankları iki gün boyunca ufuk çizgisine karşı mükemmel hedefler olarak belirlendi”. Kızıl Ordu şimdi Stalingrad’ın Volga’nın batı yakasındaki bir şeridini tutuyor; şehir, geceleri yanan binaların alevleriyle parıldıyor. Stalingrad şehrini ziyaret eden Sovyet yazar Konstantin Simonov, burayı “yanmış demirin hüzünlü kokusunu taşırken” bulur. Görüşmeye gönderildiği Kızıl Ordu komutanları, onlarla görüşemeden kaçtılar.

13 Eylül 1942 Konstantin Simonov’un (Константин Симонов) en ünlü eseri, ayrılan bir askerin sevgilisine yalvarması olan “Bekle Beni” (Жди меня, и я вернусь…)

Konstantin Mihayloviç Simonov Rus/Sovyet yazar (1915-1979)

dir. Simonov, Sovyet vatandaşlarına “Mümkün olan en kısa sürede en az bir Alman öldürün” diyen “Onu Öldür” de dahil olmak üzere savaş şiirleriyle ünlüdür. Birçok cephe hattı Sovyet birliği, Bekle Beni şiirinin bir kopyasına sarılı, bir karı veya sevgilinin fotoğrafını barındıran bir madalyon taşıyor ve eve gelene kadar onları koruyacağına inanıyor:

Bekle Beni Döneceğim (Konstantin Simonov)

 

Bekle beni, döneceğim,

Hakikaten bekle.

Bekle sarı yağmurlar

Hep hüzün getirse de.

Bekle beni kar fırtınalarında.

Bekle beni sıcak havalarda.

Başkaları beklenmeden

Dünde unutulsa da,

Uzak diyarlardan

Mektup gelmese de,

Hep beraber bekleyen

Herkes sıkılsa da,

Sen yine de bekle.

 

Bekle beni, döneceğim.

Kimlere göre,

Unutulma vaktim gelse de,

Aldırma ve bekle.

Varsın oğlum, hatta anam,

Unutsun dursun.

Dostlarım beklemekten

Varsın yorulsun.

Bir ateş çevresinde

Acı şaraptan, ruhuma

Oturup içseler de,

İmtina et sevgilim,

Acele etme.

Bekle beni, döneceğim

İnadına sinsi ölümlerin.

Varsın tanımayan:

”Şansı varmış”, desin.

Ateşin pençesinden,

Sağ salım çıkışımı,

Hiç beklememiş onlar

Anlamaz asla.

Nasıl kurtulduğumu,

Bileceğiz yalnız biz,

Yalnız sen ve ben.

Zira sendin o, anca

Bekleyebilen.

1941

(Rusça aslından çeviren: Melaike Hüseyin -ANTOLOJİ.COM)

14 Eylül 1942 Avustralya’daki Amerikan birliklerinden bazı askerler suça karışıyor. “Brownout Strangler” Eddie Leonski, Melbourne’da üç kadını öldürmekten askeri mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.

15 Eylül 1942 Almanya, silahlı kuvvetlere zorunlu asker alımı sebebiyle umutsuzca işgücü eksiliği hissediyor özellikle vasıflı işçilere ihtiyaç var. Naziler, daha fazla işçi gönderilmeleri karşılığında Fransız savaş esirlerini serbest bırakacaklarını iddia ediyor. Fransız hükümeti Almanya’ya işçi göndermek için yeni bir “Ulusal Çalışma Servisi” ilan etti. 18-50 yaş arası Fransız erkekler ve 21-35 yaş arası bekâr kadınlar Nazi savaş çabalarına yardım etmek için askere alınabilir.

Almanlar, şehrin silüetine hakim olan eski Tatar mezar höyüğü Mamayev Kurgan’ın yamaçlarında savaşarak Stalingrad’da ilerliyor.

Notlar

[1] http://holocaustresearchproject.org/ghettos/rumkowski.html

[2] http://presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=16303